Paulo Koeljo : Maktub ” Ostavite prošlost iza sebe” #2

6d

U prethodnom postu sam govorila o prvoj priči iz ove knjige, danas je na redu druga.

Promene su uvek teške. I najmanja stara navika koju želite da promenite zadaće vam probleme.

Stalno sam u promenama, i uvek radim na sebi. Ne znam kada će doći dan kada ću neku svoju staru naviku da iskorenim skroz.

Ali bitno je ne odustajati, jer se trud uvek isplati.

Neke svoje karakterne osobine pokušavam da promenim dugi niz godina. Ljudi vas naviknu na takve kakvi ste oduvek, i kada pokušate da promenite i najmanju sitnicu nailazite na čuđenje ili na negodovanje u smislu ” hajde molim, te ti ćes to promeniti, ma kakvi”. Niko to ne kaže zlonamerno, ali ni ono drugo.

Kada su promene u pitanju ( veče ili manje ), morate biti spremni na komentare okoline ( dobronamerne, zlonamerne, pošalice i sarkazam…kod nas Srba to sve spada pod šalu ). Ali, nema uspeha u promeni ukoliko ne budete istrajni i ukoliko znate šta želite. Ako ste nešto jasno odredili, ne postoji prepreka koja će vas zaustaviti.

Dugi niz godina sam živela istim monotonim životom, verujte mi i previše. I posle određenih nizbrdica u mom životu jedan dan sam prelomila, napisala na papir šta želim i krenula.

Promenila sam boju kose, proširila krug prijatelja, sa starim podigla odnos na novi iskreniji nivo, imala najbolje more u životu, preselila se i tada sam znala da se sve okreće. 

Ali to sve je povuklo i niz drugih stvari, kao što su komentari okoline.

Prvi put u životu me nije bilo briga. Nemojte pogrešno da me shvatite, volim sve ljude oko sebe i cenim njihova mišljenja, ne samo njihova, svačije ko ga podeli sa mnom. Ali znala sam da to što sam uradila, ili krenula da radim TO ŽELIM i to je moja odluka. Bila je prava, najbolja ikada u životu do sad.

Ljudima ćete biti svakakvi. Lepi, ružni, glupi, pametni, neće im biti jasni vaši postupci, reči, bićete im smešni, komentarisaće vas. TO ništa nije važno ako znate šta radite i zbog čega. I ako imate ljude koji vas bezgranično podržavaju.

Budite uvek ljubazni i prihvatite svaki komentar, ne dozvolite da vas bilo šta dotakne u srce, jer vi znate ko ste i šta želite, drugi ne znaju umesto vas.

Ako uspete da nešto napravite, postanete ono o čemu ste maštali, budite spremni na “čerupanje”, ali ne dozvolite da vas to dotakne.

 Prihvatite svoju prošlost kakva god da je, i primenite naučeno. Gurajte napred, i nikada više ne gledajte nazad.

fashionovertherainbow.com (2)

Do sledećeg posta, ljubim vas.

Nina