Zdrav doručak

Mislim da sam već jednom pisala na temu zdravog doručka, pa sam odlučila da to ponovim.

Smatram da je doručak jako važan, jer organizam od ranog jutra zahteva energiju kako bi bio efikasan u toku dana. Najčešće žurimo ujutru i imamo vremena  za neke ne bitne stvari ( svaka dlaka na svom mestu, šminkanje, “šta ću obući, nemam ništa”, slušanje vesti ) a za ono što bi trebalo ne. Slažem se da ujutru treba da se sredimo i vodimo računa o sebi da izgledamo pristojno  – koliko je to moguće u 6 ujutru -. Ali takođe je jako važno kako izgledamo i kako se osećamo iznutra.

a

Često slušam priče kako je teško danas hraniti se zdravo, kako ne može svako jutro da se pojede voćka, sve ot kad se sabere preskup je život u Srbiji itd. Nije istina! Za to pecivo koje kupite od 70 dinara, možete da kupite dve voćke, možete da kupite ovsene pahuljice koje su mnogo zdravije, napravite sami sendvič sa povrćem. Stalno se vrti koliko je zdrava ishrana skupa. Ne treba da jedete ne znam kako skupo voće. Osnovne namirnice: jabuka, banana, kruška, šljiva, višnja, trešnja, kivi, breskve, jagode, narandže i mandarine.  Kada su im vreme u godinu da su najajktuelniji tada ih jedite, nemojte da kupujete zamrzunte jaagode zimi, breskve iz hladnjaca ( kao što sam ja kupila i shvatila da su stare više od 5 meseci SIGURNO ).

b

U ovom slučaju sam koristila ovsene pahuljice, banane, jabuke i kokosovo ulje. Ovo ulje je već poznato i svi znate koliko je zdravo, i ova tegla meni traje jako dugo iako ga konzumiram na sve moguće načine. I košta samo 600 dinara, kažem SAMO jer mu je namena raznovrsna.

Ovsene pahuljice možete da kupujete u kesicama kao obrok već gotovo, a možete da kupujete razne ukusue pa da sami mešate.

e

Realno, u ovsenu kašu možete da stavite šta vam padne pod ruku. Nema pravila, nema recepata. Ono što imate u kuhinji, ono što vam se jede, sve.

Ja sam praktikovala jedno vreme ovu kombinaciju jer mi je odlično prijala za stomak i moram da kažem da je za osobe koje imaju problema sa varenjem ov super za jutarnji obrok, jer creva nemaju previše posla da odrade s obzirom da je sve lagano i ukoliko lepo žvaćete hranu, creva neće imati puno posla.

g

Jedina stvar koja je pod obavezno kod mene je da mi voda bude skroz prokuvala. Iako na kesicama za kašu piše da može samo topla voda, ja praktikujem kuvanu, jer ubije sve ono što je štetno, a i kada posle dodavanja kaše ubacim jabuke i banane, nekako kao da se i one skuvaju.

Nekada ubacim suvo grožđe, nekada orase i lešnike, ponekad i čokoladu. Ne ponekad, uvek je dodam.

h

Sad kako bi glasio recept…prokuvate šolju vode, možete i više, sve zavisi koliko voća dodate. Obično kada ubacim ovsene pahuljice, ostavim neko vreme da one upiju malo vode, i onda dodajem voće. Do sada sam probala sve, osim da dodam narandže i mandarine, mislim da to baše ne bi išlo. Sve ostalo je prelepo kad se spoji.

Šta god da naseckate, obavezno ostavite nekih 10tak minuta da se sve sjedini i da se pomešaju ukusi, i prijatno!

Probava bude odlična, energija takođe. Jedina mana je što organizmu treba vremena da se navikne da mu to bude doručak pa brzo ogladni, ali navićiće se.

Do sledećeg posta, ljubim vas.

Nina